Rozmaring

Szedd magad! Rozmaringos és novelláskert. Jó csatangolást kíván a kertész.

Friss topikok

  • Dhor: Tehát ez csak áprilisi tréfa... (ugye? ugye?) [azért volt zárójelben, mert ha esetleg nem, akkor ú... (2011.04.05. 19:54) Az utolsó bejegyzés
  • tpr: utánaolvastam kicsit Telekinek, és kiderült, hogy mindenki utálja. Illetve nagyon sokan, ugyebár a... (2011.03.29. 15:48) Éljen Teleki Pál!
  • tpr: @lucaorsolya: jó, összeszedem majd magam:) legalábbis igyekszem. és jó látni, hogy te is létezel, ... (2011.03.17. 19:21) Búcsúvallomás
  • lucuss: a hosszú elmélkedés zanzásított változatára egy lehetséges értelmezés/gondolatmenet (igencsak rövi... (2011.02.27. 23:15) Napló egy kis elmélkedéssel
  • tpr: @luc.: @mindenmash: köszi:) és megtörtént. (2011.02.23. 20:51) Szőkített lány

Linkblog

Előszó - Riesenbach Iván

2011.02.22. 19:33 | tpr | 3 komment

Melyben kiderül, hogy nem derül ki semmi. Megtudjuk többek közt, hogy Riesenbach Iván nem írói alteregó, hanem valami egészen más. Némi sejtést is enged majd a szerző a történetbe, azonban arra is csakhamar rájöhetünk, hogy ez utóbbi (mármint a szerző) közel sem mindentudó, ám annál beszédesebb.

Ez a történet Riesenbach Ivánról fog szólni. Ezt szögezzük le most, jó előre. Riesenbach Iván. Jegyezzük meg e nevet. Néhányan már találkozhattak vele ezelőtt is. És így ki is derül, hogy kicsoda Riesenbach Iván valójában. Hiszen a legkézenfekvőbb az volna, hogyha Iván egy bizonyos írói alteregó szerepét játszaná. Az irodalomban temérdek példát találunk erre. Nem is vesztegetném az időt ennek sorolására - egyrészt azért, mert ez nem e lapokra tartozik, másrészt viszont nem szeretném leleplezni tudatlanságomat.

Riesenbach Iván tehát nem írói alteregó. Sokkal több annál. Riesenbach Iván egy főszereplő. Sőt, nem is egy főszereplő, hanem a főszereplő. Ez egy nagyon hangsúlyos kifejezés ebben az esetben. Hiszen Iván nem egy olyan tessék-lássék főszereplő, hanem egy igazi. Egy olyan figura, aki talán a különböző történetek alatt változik, neve azonban ugyanaz marad. Ezért lehetséges, hogy oly sokszor jelent meg a szerző eddigi változó sikerű írásaiban a neve.

Viszont most, hogy formába foglaljuk a következő történeteket - melyek közül előfordulhat, hogy már hallotta egyiket-másikat a Nagyérdemű -, Ivánnak valamiféle alakot kell biztosítanunk, ami kevésbé képlékeny egy darab gyurmánál. A szerző most be kell vallja, hogy nem tudja pontosan, hogy miről fog írni, de valahogy el fogja kezdeni.

Kérem, hogy olvassák megértéssel. Iván ugyanis létezik. És borzasztóan sértődékeny. Azért, mert - bár erről csak keveset tudni - állítólag grófi családból származik. Talán innen örökölhette gőgjét és holdviláglovag-romantikáját. Ez majd a történet során elválik. Most mindenesetre maradjunk annyiban, hogy Iván rendhagyó életéről lesz szó. Hogy pontosan miről, az legyen meglepetés. A szerzőnek is az lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozmaring.blog.hu/api/trackback/id/tr652681440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dhor · http://dhor16.gportal.hu 2011.02.22. 21:42:04

"arra gondolt, hogy nem csak figyelemreméltó hallgatóra lelt, hanem egy tökéletes romantikus hősre"

nekem ez jutott eszembe erről az egészről.

meg hogy mindig utáltam az ilyen jellegű alcím-részletezéseket, de ez így nagyon vicces:)

Dhor · http://dhor16.gportal.hu 2011.02.22. 21:44:29

amúgy arra még kíváncsi lennék, hogy milyen folyamat eredménye a név. hogy pontosan milyen volt az a pillanat, amikor felötlött benned, vagy amikor véglegesítetted az elhatározást. és miért.

tpr · http://rozmaring.blog.hu/ 2011.02.23. 20:47:49

@Dhor: na, ez egy remek kérdés.... arra emlékszem, hogy nyolcadikban már megvolt ez a név. de hogy mikor találtam ki, az bizony egy remek kérdés... meg hogy miről? ...
fogalmam sincs. valami eredeti nevet kerestem, ami jól hangzik. ja, és eredetileg is Riesenbach Iván gróf volt
süti beállítások módosítása